Klubmodul henter siden
Racerapport: Etapeløbet Hærvejen - en social løbeoplevelse
Jørgen Rasmussen

  26.06.2013
  00:07

Etapeskifte

PRERACE

Jeg har motionsløbet i mange år alene, men også med Ganløse Tri-Center, som introducerede mig til intervaltræning for en hel del år siden. Men "kritisk masse" til vores løbetræning omfattede sjældent mere end et par stykker i "snegletempogruppen" omkring 5:30-6:00, hvor jeg befandt mig, så ved opvarmningsjog løb jeg allerede i puls 80%-ish, hvor de øvrige hurtige drenge og piger havde en noget lavere puls og løb og smalltalkede. Så ved selve træningen fortsatte jeg med høj puls - og så afjog med høj plus, jeg ville jo gerne løbe med gruppen og ikke ligge til last. Men i 2012 mistede jeg lysten til træningen - egentlig havde den heller aldrig afgørende rykket ved mine km-tider - når jeg mange uger kun var ude den ene time til klubbens løbetræning, så rykkede det ikke noget.

Fra august 2012 gik jeg på sympati-slankekur med min kæreste - og startede ud med 81 kg - og 1/2 år senere var kampvægten 69 kg - primært ved kostomlægning (væk med snacks, hvidt brød og raffineret sukker og neddrosling på mælkeprodukter - fuld skrue på grøntsager, fibre og protein) - og i takt med at kiloene raslede af, så vendte løbelysten tilbage, da jeg samtidig kunne se at mine km-tider pludselig faldt, når der var færre kg at slæbe hjem. Pludselig var jeg i intervallet 5:00-5:30.

Så lysten til løb medførte også, at længden på turene blev længere og tidsforbruget pr. måned i løbesko blev 3 doblet. Så i starten af 2013 begyndte jeg at kigge efter et sæsonmål - og via Facebook faldt jeg over Etapeløbet Hærvejen og læste op på det og så billeder fra 2012-debuten for løbet. Jeg havde selv i 2003 gået Hærvejen med rygsæk og telt fra Viborg til Rødekro - og så i foråret 2004 fra Rødekro til Bov og videre af Gendarmstien - så jeg tænkte: Måske en passende måde til at fejre et 10 års jubilæum?

Så i starten af februar var jeg tilmeldt etapeløbet uden stadig helt at vide hvordan jeg ville gribe det an med træning og planlægning. Løbemagasinets februar nummer havde også en temaartikel om etapeløb, som findes i forskellige afskygninger, og herunder også en præsentation af Hærvejsløbet.

Jeg besluttede forberedelsesmæssigt at fokusere på den genfundne løbeglæde og tage den derfra uden at blive for videnskabelig og skruede blot op for mængden og længden. Hvor jeg gennem efteråret og vinteren havde brugt 5-6 timer pr. måned i løbeskoene, så "eksploderede" det i februar til 13 timer - og peakede i maj med 15 timer, ca 160 km. Jeg løb skiftesvis trail i skov og sti, afvekslende med asfaltræs, så jeg trænede på alle underlag jeg vidste Hærvejen ville byde på baseret på 2003-erfaringen. Den langvarende vinter gjorde, at selv asfalt til tider var "snetrail". Jeg løb flere trænings-halvmaratons gennem foråret og en typisk tur var på i snit 15 km omtrent hver 3. dag.

Som noget nyt købte jeg en løberygsæk og en vandblære, så jeg kunne have vand med på de nu længere ture - og mulighed for at have "backup" tøj til regn, blæst, sne og kulde. Det vænnede jeg mig hurtigt til da rygsækken havde en god pasform - så stort set alle ture i 2013 har været med rygsækken.

Foråret og kilometrene gik og etapeløbet nærmere sig og man skulle melde ind på hvilke etaper man ville løbe. Jeg endte med at holde fast i min første indskydelse og endte med en sum på 63 km, som var et uvirkeligt tal, da jeg aldrig havde været ude over halvmaraton distancen.

Jeg planlagte sammen med kæresten en roadtrip, så vi sammen tog til Jylland i weekenden. Hun som "supportdriver" i bilen - og sammen ville vi så bo under komfortable forhold og mellem etaperne se lidt på det jyske landskab i bilen. Vi ville tage info-aftenen med i Flensborg fredag aften forud for løbet og så være igang begge løbsdage.

THE RACE IS ON

Jeg havde taget fri om fredagen, så vi kørte ud på eftermiddagen mod Flensborg. Vi tjekkede ind på et billigt hotel i Fruerlund forstaden ca. 3 km fra Flensborghus ved havnen, hvor der var info-aften. Der var sparsomt fremmøde til denne info-aften, men vi fik et inspirerende foredrag af Henrik Leth Jørgensen, som med en baggrund i adventure race fortalte om hvordan han ville gribe etapeløbet an, hvor planen var at han skulle løbe alle etaper på samlet ca. 300 km.

På vej tilbage til hotellet i bilen, så gik gearstangen kaput, vi havde 1. og 4. gear at humpe hjem til hotellet på. Og på hotellets p-plads "forsvandt" de sidste gear. Oh skræk og ve! Der røg hele planlægningen i vasken. Jeg havde planlagt at løbe de 2 første etaper og så blive samlet op ved Gejlå, men uden supportbil og uden plads på "etapeløbs-bussen", så kunne det ikke lade sig gøre.

Vi sov på situationen. Jeg stod dog tidligt op og joggede de 3 km ned til havnen i Flensborg, fik lidt morgenmad i Flensborghus og så starten kl. 7.00 for de andre deltagere til 1. etape - og joggede hjem igen. Disse 6 km indgår dog ikke i det endelige etaperegnskab -)

Vi fik en aftale med FDM Vejhjælp om at de hentede bilen og kørte den hjem til væres lokale værksted. Vi tog en taxa til Europcar og lejede en 4 dørs Golf og kl. 10.30 kørte vi "efter" etapeløbet.

Jeg var klar til at stå på løbet i Rødekro ved det første depot. 6. etape startede kl. 12.10. Endelig igang efter en kaotisk morgen. Etape 6 var på ca. 8 km - så for at få nogle km i benene fortsatte jeg også på næste 7. etape fra Hovslund kl. 13.04 på 10 km. Løbets form er socialløb i et tempo på 6 min. pr. km, som passede mig glimrende. Jeg kan dog forestille mig, at løbere som normalt ligger mellem 4:00 og 5:00 har haft en særlig udfordring med at holde igen i starten. Der var som regel en frontløber - enten fra arrangørerne Løbeklubben på Facebook eller fra lokale klubber - som skulle holde de 6 min/km og ramme etapeankomsttiden - da der mellem etaper var ganske kort tid - ca 6 min til næste start - og ca. hvert "maraton" var der en længere depotpause på ca 30 min.

Efter mine 2 første etaper, som var andre end de oprindeligt planlagte, skulle næste etape så også genovervejes. Den blev lagt et par etaper senere, så kl. ca 18.30 startede jeg ud på 12. etape fra Jels, som var planlagt til lige under 10 km - men en fejlnavigering af lokale forløbere gjorde, at vi i alt fik 11 km i benene, da vi nåede etapemål i Skodborg.

Vejret denne første etapeløbs-lørdag var gråt og overskyet, med finregn afløst af kraftigere vedholdende byger. Så løbeskoene blev hurtigt våde af pytter og vådt græs. Temp. var 12-15 grader. Egentlig et løbevejr som passede mig glimrende. Jeg havde i de varme uger op til løbet gruet for, at temp. kunne blive over 25 grader, som absolut ikke er temp. for mig at løbe i. Men regnen kunne godt være sparet.

Vi kørte til vores nattelogi i et hotel i Tørring, som var valgt da det lå tæt på en morgenetape om søndagen. På hotellet blev en stor bøf indtaget.

Kl. 4.30 søndag morgen ringede vækkeuret og efter en kort køretur over til Kollemorten gik starten til den korte 21. etape på 5,5 km. Og sørme om morgensolen ikke brød igennem skyerne og skinnede det meste af denne etape, hvorefter det skyede til igen. Var lidt øm i benene fra de 29 km dagen før, som allerede var en ny rekord for antal km på en dag (plus yderligere 6 km morgenjog i Flensborg), men fandt hurtig en rytme og det var en fed morgentur, som sluttede ved Gudenå Kilderne.

Tilbage til hotel i Tørring og en time mere på øjet, dernæst morgenmad. Og så op til etape 26 i Funder ved Silkeborg med start 11.35 - 11 km. Startede godt, men fik en mindre krise de sidste 4 km med ben der pludseligt var tunge og ømhed i en fod og ved den ene hofte - så efter en hidsig kraftig regnbyge de sidste 2 km før målet i Bøllingsø var det en lise at komme i mål.

Vi havde nu en god pause til sidste etape, finaleetapen kl. 17 de sidste 10 km ind i Viborg med mål på Paradepladsen ved kassernen. I pausen blev bl.a. indtaget en super lækker sandwich med pulled pork, mmm. Da starten nærmede sig til 30. og sidste etape, så myldrede det frem med løbere fra Viborg og omegn, som løb med på sidste etape. Den endte med at være en af de løbeteknisk mest udfordrende, da en masse friske løbere løb i andet tempo, med andre skidtlængder, end 6-min-socialløbere med en del km i benene. En mængde babyjoggere gjorde heller ikke albuerummet bedre på den i forvejen smalle rute ifht. at der har været i hvert fald 300 løbere.

De sidste 2 km i Viborgs indre - med brosten sine steder - skulle den sidste koncentration opbydes, da min formåen ganske belejligt var ved at være nået. Selve målløbet var lidt et antiklimaks - svært at forklare hvorfor jeg havde denne følelse. Det var faktisk federe at komme ind til etapeskifte ved mellemetaperne, hvor der blev klappet konstant fra første til sidste løber var inde ved skiftet.

Belønningen var en grillstegt okse - og så ellers syd på til Flensborg igen for at tage endnu en overnatning, da lejebil skulle afleveres i Flensborg igen for at holde prisen nede. Samtidigt havde FDM Vejhjælps mekaniker lavet en nødreparation af vores gear, så vi kunne hente vores egen bil ved Kværs ved Gråsten mandag morgen og så køre hjem i den - kun manglende det 2. gear. Hjemme mandag ved 14-tiden.

"Stop" på garminuret - mål nået i Viborg


POSTRACE

Regnskab: 6 etaper på 2 dage, samlet 55 km. Havde planlagt 63 km - men med inspirationen i adventure race foredraget, så må man være dynamisk i sin planlægning og bare taget den næste forhindring, som en ny udfordring.

Helhedsindtrykket er, at det var en fed, fed oplevelse - og er klar til at gøre det igen i 2014 - med nye mål og en masse erfaringer i bagagen. Men sover lige på det -) Men det blev et super 10 års jubilæum - sjovt hvordan mindelser om vandreturen i 2003 dukkede op med et stednavn, en seværdighed eller et natursceneri som trigger - dog "spejlvendt" da denne gang var syd-nord.


Kroppen var mest mærket direkte efter sidste etape med ømme muskler, men allerede dagen efter var der kun en lettere træthed og en ømhed på oversiden af højre fod. Ingen vabler, på trods af konstant våde løbesko. Havde et reservepar med, men løbekomforten er ikke så god som i mine primære, så hellere våde sko og nul-vabler.

Der var flere etapeløb-i-løbet. Der var "Forrest Gump" - adventureraceren Henrik Leth Jørgensen - som løbsorganisationen brugte i opmærksomhedsskabelsen omkring løbet, da han skulle løbe samtlige 300 km - endte dog med alligevel imponerende 246 km, da nogle etaper måtte springes over. Så var der "etapeløbsbus" deltagerne, som udefra set fik et tæt sammenhold, da de når de ikke løb sad klinet op af hinanden i løberhørm i en lille minibus nat og dag. Jeg havde jo luksusudgaven med egen supportbil og hotelovernatning. Så var der netværket omkring Løbeklubben på Facebook, som sammen med DGI var arrangør, som både deltog, arrangerede, viste vej osv. Så var der holdløberne, hvor hold af 5 løbere kunne venskabeligt battle i at løbe flest etaper hjem til sit hold. Og så var der løberne som deltog i en enkelt etape - eller 2-3 etaper i træk. Rigtig mange måder at opleve og udleve etapeløbet på.

Så Etapeløbet Hærvejen kan være, hvad du ønsker at gøre det til, hvad formen dikterer, hvad den tid du kan sætte af til træning og selve løbet dikterer. Så helt klart noget at overveje, når de "sædvanlige" halv- og helmaratons ikke rigtigt længere giver udfordringer til dit løbeliv.

Tak til alle som arrangerede og deltog - og selvom jeg ikke af natur er den mest udfarende sociale type - tak for snakke i feltet eller i skifter/depoter.

Jørgen

Jørgen Rasmussen

  29.06.2013
  12:15
Fun fact: I øvrigt en glimrende træning ! Havde forstillet mig, at mit næste projekt efter Hærvejsløbet var at forsøge at bryde en magisk grænse for mig: 50 min. på 10 km som jeg aldrig har været under.
 
Efter 4 dages løbepause - så var jeg lige ude i går på min 10 km "benchmark" rute - Farumvej - Hvidehøjvej, Toppevad, Skovvangsvej, Søsum, Damvadvej, Bygaden, Farumvej - for at føle benene og formen - og jeg følte nærmest at jeg fløj bum: 49:21 min

Damn, hvad skal så være målet ? *grin*   

Kalender

Se kalender

Seneste nyheder